Saturday, September 26, 2015

GASTRITIS DIJETA

KAKO SE DRŽI GASTRITIS DIJETA I KAKVA SU ISKUSTVA 

Kako nam i sam naziv sugeriše gastritis dijeta namenjena je svima vama koji muku mučite sa negodnom žgaravicom ili gorušicom, što su ujedno i narodni nazivi za pomenutu bolest. Najčešći uzročnik ovog oboljenja jeste nimalo ugodna heliko bakterija, a ukoliko se ne leči blagovremeno, može izazvati čir, pa čak i kancer želuca. Kakva se ishrana kod gastritisa pokazala najefikasnijom, kako preventivno delovati i ublažiti tegobe pravilno raspoređenim obrocima tokom dana, saznajte u daljem tekstu koji sledi..

DIJETA ZA GASTRITIS ŽELUCA

Malobrojni su oni koji nemaju nekih problema sa varenjem hrane, a uzrok ovakvog stanja krije se u neredovnoj i nepravilnoj ishrani, pušenju cigareta punih otrova, dugogodišnjem uzimanju različitih lekova koji oštećuju želudačnu sluzokožu i  ogromnom stresu, kom je savremeni čovek svakodnevno izložen. Ukoliko ovakav način života dugo traje, velika je verovatnoća da ćete dobiti gastritis želuca, upalu želudačne sluzokože, koja se najčešće prepoznaje po specifičnom bolu i težini u želucu – naročito posle jela – nadutosti stomaka, nelagodnom podrigivanju, mučnini, a neretko i povraćanju kiselog sadržaja. Takođe, dešava se da ne postoje nikakvi simptomi gastritisa. Jedan od najčešćih uzročnika bolesti  jeste helikobakter pilori – vrlo neugodna bakterija i slobodno možemo reći nimalo lak protivnik koji je pri tom i veoma zahtevan.U uvodu smo već napomenuli, ako se ova infekcija ne leči odmah tj. ne krenemi na vreme, može napraviti još veću štetu i izazvati čir na želucu, a vremenom čak i karcinom. Stoga je gastritis dijeta potrebna svima vama koje već neko vreme prati težina u želucu nakon jela , pa se bez prevelikog razmišljanja trebate opredeliti za ovaj korak. Specifičan način ishrane, tj. dijeta za gastritis u kombinaciji sa medikamentima, pripravcima od zdravog lekovitog bilja donosi pozitivan i trajan rezultat, kada vam kiselina u želucu više neće predstavljati problem.

PRAVILNA ISHRANA ZA GASTRITIS

Jedno od najvažnijih pravila na kome se zasniva gastritis dijeta jeste pravilan raspored i dovoljan razmak između svakog obroka. Ishrana je svakako ključ za lečenje ovog oboljenja, pa čak i onda kad vam lekar- gastroenterolog propiše odgovarajuće lekove za gastritis i helikobakter pilori infekciju. Jedan od važnih saveta jeste da izbegavate prejedanje tokom dana i večeri, te se opredelite za one manje, ali i puno češće obroke. Ovaj savet se obično potpuno pogrešno tumači, pa ljudi jedu svakih sat-dva, što je svakako više nego pogrešno,jer na taj način dodatno opterećujemo želudac, forsiramo ga da konstantno radi, tj. vari hranu, uskraćujući mu priliku da se makar malo odmori. Razmaci između obroka treba da budu najmanje od tri do četiri sata, u zavisnosti od toga šta smo prethodno jeli. Ako ste pojeli neko lagano sezonsko voće, već nakon pola časa možete preći na konkretan – jači obrok; ukoliko ste doručkovali neke integralne žitarice, pojedite nešto tek tri sata posle. Međutim,ako ste pojeli meso ili neku drugu jaku proteinsku hranu, sačekajte barem četiri dobra sata da hrana u potpunosti prođe kroz vaš želudac. Gastritis dijeta ima još jedno važno pravilo a ono glasi : nemojte piti vodu uz obrok, niti neposredno nakon njega. Isto se odnosi i na konzumiranje voća. Njega je svakako najbolje da jedete ujutru, na prazan stomak i  barem tridesetak minuta pre jela, odnosno četiri sata nakon obroka. Kad jedete ribu i meso, nemojte ih nipošto kombinovati sa hlebom, pirinčem ili krompirom, jer ćete tako samo dodatno otežati varenje.

GASTRITIS ISHRANA – ZABRANJENE NAMIRNICE

Postoje namirnice koje pogubno deluju na sluzokožu želuca, te je potrebno da ih potpuno izbacite iz ishrane ukoliko patite od ovog oboljenja – što i predlaže gastritis dijeta. Na ovom spisku su gotovo svi suhomesnati proizvodi – počev od šunke, slanine, kobasica, brojnih mesnih prerađevina (paštete, salame, viršle…) masnih i starih sireva, mleka, margarina,lisnatih testa,peciva od belog brašna, šećera, gaziranih napicitaka, alkoholnih pića, kafe, cigareta, jakih začina, industrijskih suvih začina, preslane hrana, nezdravih grickalica, kečapa, senfa, majoneza i dr.. Pečurke se takođe teško vare, te ih je poželjno izbegavati. Mahunarke jedite umereno, najbolje izblendirane, u formi pirea ili krem čorbi. Ljuspice od graška,pasulja umeju teško pasti na naš želudac. Raskuvano povrće takođe otežava dobro varenje, te ga treba izbegavati. Dakle, neće vam kupus napraviti prevelik problem, već jela od raskuvanog kupusa. S druge strane, sirovi kupus je dozvoljen i preporučuje ga gastritis dijeta, a naročito u obliku sveže ceđenog soka, koji važi za jedan od najboljih lekova za čir na želucu. Beli hleb uvek zamenite sa integralnim, a na prženu i pohovanu hranu zaboravite i zaobilazite kad god ih ugledate poslužene na stolu .

DOZVOLJENA HRANA KOD GASTRITISA
Ako ste se uznemirili zbog prethodnog pasusa, gde smo naveli puno namirnica kao više nego nepoželjne, te se i sami pitate pa šta jesti kod gastritisa – kad je toliko toga zabranjeno, nemojte da očajavate, rešenje svakako postoji. Gastitis dijeta zahteva da jedete što više alkalnih namirnica, među kojima su amarant, kinoa, bademijer,jer će ova hrana uspešno smanjiti lučenje želudačne kiseline i pomoći će brže ozdravljenje. Više informacija u tekstu alkalna hrana. Neki stručnjaci preporučuju kuvano voće umesto svežeg, ali u tom slučaju se povećava kiselost tih namirnica, što bi vam moglo smetati, te je najbolje da sami proverite kako reagujete na sveže ,a kako na kuvano voće. Jedite klice, naročito alfa-alfa, pijte prirodno ceđene sokove, doručkujte zdrave integralne žitarice sa bademima i mlevenim semenkama, jedite laganu barenu i dinstanu hranu, jogurt sa malo masnoća, naročito onaj probiotski, pijte kombuhu umesto nezdravih gaziranih sokova, koristite zdrava hladnoceđena ulja i  lekovite biljne začine. Ne zaboravite sok od sirovog kupusa, koji smo već pominjali.

GASTRITIS DIJETA JELOVNIK ZA SEDAM DANA

Sada kada znamo koja je to hrana za gastritis poželjna, daćemo vam i predlog jelovnika za jednu sedmicu. Gastritis dijeta preporučuje da svaki dan u sedmici započnete sa šoljom biljnog čaja i porcijom svežeg voća, a pola sata kasnije pripremite doručak. Evo kako izgleda sedmodnevni jelovnik za gastritis :
Ponedeljak
  • doručak : Dvopek i džem od šipka bez šećera.
  • užina : Sezonsko voće.
  • ručak :  Lagano prodinstano belo meso i sveža salata od kupusa i šargarepe.
  • večera : Integralni pirinač s barenim povrćem – šargarepa, brokoli.
Utorak
  • doručak : Zdrava kaša od prosa sa dodatim suvim grožđicama, domaćim medom i bademima.
  • užina : Voće i kombuha.
  • ručak : Lagana čorba od bundeve i đuveč sa integralnim pirinčem i tofu sirom.
  • večera : Jedan probiotski jogurt u koji treba da umešate ovsene pahuljice i pojedete jednu celu bananu.
Sreda – gastritis dijeta  :
  • doručak :Integralni hleb s namazom od mladog sira i rukolom.
  • užina : Čaj od matičnjaka i jedna banana.
  • ručak : Pastrmka pečena u rerni i zelena salata s maslinovim uljem i limunovim sokom.
  • večera : Palenta s mlevenim semenkama lana ,susama i bundeve.
Četvrtak :
  • doručak : Ovsene pahuljice prokuvane u vodi i pomešane s mlevenim bademima, medom,
    suvim voćem, bananom i mlevenim semenkama susama, lana i bundeve.
  • užina : Čaj od kamilice i jabuka.
  • ručak : Ćufte od belog mesa (belo meso se samelje, pomeša sa iseckanim crnim i belim
    lukom, posoli i pobiberi, a zatim mu se doda iseckan peršun; oblikuju se ćufte i peku na papiru za pečenje u rerni) i salata od sveže šargarepe i cvekle .
  • večera : Lagana integralna testenina sa spanaćem .
Petak :
  • doručak : Griz od integralnog pirinča kuvan u sojinom mleku i zaslađen stevijom.
  • užina : Bademi i suvo voće.
  • ručak :  Meko kuvana jaja, bareni krompir i salata od praziluka i cvekle.
  • večera : Šejk od banane, pirinčanog mleka, alfa-alfa klica, meda i malina.
Subota – gastritis dijeta :
  • doručak : Zdrava kaša od heljde sa suvim voćem.
  • užina : Prirodni sok od šargarepe.
  • ručak : Skuša u foliji i salata od kupusa s peršunom.
  • večera : Obareno povrće za rusku salatu pomešano s majonezom od soje i integralni hleb sa zdravim semenkama.
Nedelja :
  • doručak : Proja od kuvanog prosa i kukuruznog brašna i jedan probiotski jogurt.
  • užina : Banana i kombuha.
  • ručak : Dinstani batak i karabatak s lukom i zelena salata.
  • večera : Kuglice od muslija (u blenderu usitnite ovsene pahuljice i pomešajte ih s ceđenim sokom od narandže, rogačem, mlevenim bademima, suvim grožđem, medom, cimetom i kokosom. Sve sjedinite, formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno).
gastritis dijeta jelovnik

GASTRITIS DIJETA ISKUSTVA

Lečenje gastritisa podrazumeva prvenstveno promene u životnim navikama, tako da režim ishrane i fizičke aktivnosti budu takvi da se tegobe što je moguće više smanje, a s vremenom i potpuno nestanu. Ono što nam gastritis dijeta posebno naglašava je da između obroka mora da prođe barem tri do puna četiri sata. Treba izbegavati sva alkoholna i nezdrava gazirana pića, kao i masnu, jako zaprženu i konzerviranu hranu. Tegobe znatno može ublažiti i lagana fizička aktivnost, poput sata brzog hodanja, najbolje uveče. Na spavanje treba odlaziti uvek pre ponoći, tako da se dostigne REM faza pre nego što noćna sekrecija kiseline u želucu dostigne svoj maksimum, jer se tako relaksiraju sfinkteri – mišići na izlazu iz želuca, te se noću ne zadržava sadržaj koji može izazvati tegobe i oštetiti sluzokožu. Ukoliko se dijagnostikuje neugodna heliko bakterija, preporučuje se gastritis terapija koja se sastoji od dva antibiotika i blokatora lučenja kiseline u želucu, u trajanju od sedam do deset dana. Ukoliko oboljenje nije uzrokovala pomenuta bakterija, mesec do dva kontinuirano se uzimaju lekovi koji blokiraju lučenje kiseline, a ne po potrebi (u slučaju tegoba), kako to pacijenti često rade. Imajući u vidu da se zbog zloupotebe antibiotika kod nas sve češće javljaju rezistentne forme helikobakterije, nekad treba ponavljati terapiju i menjati antibiotike, ili uraditi antibiogram pri uzimanja biopsije sluznice tokom gastroskopskog pregleda, kad je infekcija vrlo uporna.

Ne preporučuje se uzimanje antibiotika bez prethodne konsultacije sa gastroenterologom ,takođe ni gastritis dijeta se ne sme samoinicijativno primeniti kod hroničnih bolesnika .

BRZA I ZDRAVA DIJETA SA INTEGRALNIM ZITARICAMA>>>OPSIRNIJE