Saturday, September 26, 2015

BRZA I ZDRAVA DIJETA SA INTEGRALNIM ŽITARICAMA

Bza i zdrava dijeta sa integralnim zitaricama
Zdrava dijeta za mršavljenje traje ukupno sedam dana i bazira se na svakodnevnom unosu integralnih žitarica. Istraživanja novijeg datuma koja su objavljena u popularnom časopisu za ishranu (Journal of Nutrition) iz USA , potvrđuju ono što je mnogima poznato već od ranije: a to je da svakodnevno konzumiranje zdravih integralnih žitarica doprinosi smanjenju obima u struku, ali i znatno poboljšava naše celokupno zdravlje. Studije slične ovoj rađene su i mnogo ranije, a gotovo svakoj je primarni cilj bio bio da se utvrde veze između dijetnih vlakana ( iz velikog broja namirnica) i indeksa telesne mase kod odraslih osoba.  U nastavku teksta saznajte kako se drži zdrava dijeta za brzo mršavljenje, pripremili smo vam jelovnik za sedam dana…

ZDRAVA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE – JELOVNIK

Osnovni postulat kojeg se moramo pridržavati, a preporučuje ga zdrava dijeta u svom sedmodnevnom jelovniku je da se svaki dan konzumira druga integralna žitarica. Pa da krenemo…
I DAN je pšenični 
Zrno pšenice je prepuno hranljivih sastojaka i to naročito sa vitaminima E, B3, B2 i B1 u njemu se nalazi i pravi rudnik minerala poput fosfora, kalijuma, bakra, bogato je cinkom, gvožđem, magnezijumom, i sadrži brojna vlakna i nezamenljivu folnu kiselinu. Od ranije znamo da hrana bogata vlaknima fino balansira i održava našu telesnu težinu, drži visok pritisak i visoke nivoe šećera u krvi pod kontrolom, kao i nivoe LDL(nepoželjnog) holesterola. Upravo pšenicu od celog zrna preporučuje i zdrava dijeta, evo kako bi trebalo da izgleda vaša ishrana tokom prvog dana.
Uzeti 180 grama pšenice celog zrna dodati sedam i po decilitra proključale vode i kuvati pri srednjoj temperaturi dvadesetak minuta..
  • Doručak: kaša, zamena za beli šećer i šolja mleka
    Ručak: Čorba od povrća(1 šolja), mladi crni luk(1 struk), kaša.
    Večera: p.kaša, 1,25 dl probiotskog jogurta , zdrava zamena za šećer,malo cimeta.
II DAN je prosni ( zdrava dijeta)
Proso je žitarica izuzetno bogata sa lizinom, kao i proteinima i vitaminima iz B grupe, u sebi ne sadrži gluten, te se preporučuje kod osoba koje su netolerantne na ovaj protein. Odlično alkalizuje organizam i veoma lako se vari. Preporučujemo naš raniji članak dijeta bez glutena. Proso deluje izvanredno kao prirodni diuretik, pomaže u slučaju učestale tvrde stolice i lošeg varenja, kao i kod dijareje (tada obavezno propecite proso pre nego što ga skuvate), jakog povraćanja (pripremite supu od prosa) i kod šećerne bolesti. Odlično deluje na želudac, pankreas i bubrege.
Pripremite dnevnu porciju kaše od prosa: uzmite 180 grama oljuštenog prosa, dodajte mu 7,5 decilitra provrele vode i kuvajte pola sata na srednjoj temperaturi.
  • Doručak: kaša od prosa,zdrava zamena za šećer, jedan decilitar toplog mleka.
    Ručak: puna šolja povrtne čorbe, proso.
    Večera: proso,prirodni šećer,narendana jabuka,sok od jednog ceđenog limuna.
III DAN je ovseni 
Ovas obiluje E vitaminom, cinkom, bakrom, manganom,selenom i i magnezijumom. Ovsena kaša je veoma dobar izvor proteina, redukuje nivo masnoća u krvi ,deluje i anti-kancerogeno. Pomaže u slučaju zatvora stolice i dugotrajne opstipacije, sindroma nervoznih creva i svih stupnjeva hemoroida, čak i onih koji krvare.
Pripremite dnevnu porciju na sledeći način : uzmite 180 grama organski uzgojenih ovsenih pahuljica, dodajte 7,5 decil. provrele vode i kuvajte lagano desetak minuta na srednjoj temperaturi.
  • Doručak: ovsena kaša, prirodni šećer, šolja toplog mleka.
    Ručak: povrtna čorba, int. žitarica , peršun i beli luk.
    Večera: kaša, prirodni šećer,90 grama mladog sira, jedna velika kašika kakaoa.
IV DAN je pirinčani (zdrava dijeta)
Pririnač je bogat dragocenim vitaminima iz B-grupe, smanjuje rizike od raka debelog creva, snižava nivo masnoća i pomaže u slučaju bolesti koje nastaju usled manjka dijetnih vlakana (dijabetes,hemoroidi, hronični zatvor i varikozne proširene vene).

Pripremite dnevnu porciju pirinča : sipajte 150 grama integralnog pirinča u prokljucalu vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi 35 minuta. Oljuštite 450 grama domaćih jabuka , te ih iseckajte na sitne komadiće, dodajte im malo vode i parite to zajedno desetak minuta Pomešajte int. pirinač, jabuke, sok od jednog limuna, cimet i
zamenu za šećer. Podelite na jednake tri porcije i jedite po jednu porciju za svaki obrok tokom dana.
V DAN je ječmeni
zdrava dijeta 7 danaZrna od ječma bogata su važnim proteinima, kalijumom i kalcijumom. Ova žitarica jača naš pankreas i creva te reguliše i poboljšava rad želuca. Takode jača krv, a korisna je i za žučnu kesu i nerve.
Pripremite dnevnu porciju ječmene kaše: uzmite 180 grama oljuštenog ječma (geršla), dodajte 7,5 dl tek proključale vode i kuvajte najmanje deset minuta pri srednjoj temperaturi.
  • Doručak: ječmena kaša,prirodna zamena za šećer ili jedan decilitar toplog mleka.
  • Ručak: Povrtna čorba(puna šolja), ječmena kaša, struk od mladog crnog luka i paprika.
  • Večera: ječmena kaša,prirodni šećer, pola čaše soka od pomorandže, dve kašike niskomasnog jogurta.
VI DAN je namenjen za heljdu
Heljda je žitarica koja obiluje sa kalijumom, fosforom i kalcijumom, kao i skoro svim vitaminima iz B-grupe te sa velikom količinom niacina. Kaša od heljde osnažuje organizam, a naročito se preporučuje rekonvalescentima nakon hospitalizacije.
Dnevne porcije heljdine kaše: uzmite 180 grama oljuštene heljde, dodajte joj 7,5 dl prključale vode i kuvajte dobrih deset minuta pri srednjoj temperaturi.
  • Doručak: zdrava heljdina kaša, prirodna zamena za beli šećer i malo toplog mleka.
    Ručak: povrtna čorba, heljdina kaša uz blage začine.
    Večera: kaša od heljde, prirodna zamena za šećer, čaša niskomasnog jogurta..
VII DAN je kombinovanje žitarica 
Zdrava dijeta nam za 7 dan preporučuje kombinovanje integralnih žitarica. Evo kako to izgleda:
Pripremite dnevnu porciju int.žitarica: uzmite 60 grama zrna pšenice, 60 grama oljuštene heljde i 60 grama kvalitetnih ovsenih pahuljica. Dodajte im 7,5 dl tek proključale vode i kuvajte zajedno dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi.
  • Doručak: integralna kaša, prirodni zaslađivač i pola šolje toplog mleka.
    Ručak: Lagana čorbica od povrća(1 šolja) , integralna kaša, beli luk i tri kašike paradajz-sosa (zagrejte sve zajedno).
    Večera: integralna kaša, prirodni zaslađivač , limunov sok, malo cimeta i jedna narendana jabuka.

ZDRAVA DIJETA 7 DANA ISKUSTVA

Integralne žitarice će redovnom konzumacijim obnoviti vaš probavni trakt i dodatno će podstaći puno bolji rad organa za varenje, te će vas snabdeti sa neophodnim mineralima, dragocenim biljnim vlaknima i vitaminima. Ako neku od integralnih žitarica ne volite, ne prija vam ili imate problem da je nabavite i nađete u vašem mestu, odaberite one proverene koje vam gode i gledajte da ih koristite naizmenično.  Između obroka je najbolje da pijete blagu prirodnu mineralnu vodu – najbolje potpuno negaziranu, sveže sokove(prirodno ceđene) i nezaobilazni zeleni čaj. Kada završite sa dijetom, potrudite se da jedete znatno manje mesa u narednom periodu koji sledi. Ukoliko nastavite da jedete int.žitarice i kadasedmodnevna zdrava dijeta prođe, kombinujte ih uz suvo grožđice ili suve kajsije, jer će to dodatno doprineti mršavljenju i iskustva su da se u roku od narednih šest sedmica može uz njih skinuti čak do 9 kg. Nutricionisti preporučuju ovu sedmodnevnu dijetu i osobama koje imaju problematičnu kožu lica. Naime, iskustva su više nego pozitivna ako imateakne, ili vam često izbijaju bubuljice na licu, vrlo efikasno rešenje je ova sedmodnevna dijeta, jer će vam očistiti lice i rešiće vas ove neprijatnosti. Nikako nemojte unositi bele šečere u bilo kom obliku, a konzumacija alkoholnih pića je najstrože zabranjena,trudite se da budete fizički aktivniji i gledajte da se što više krećete. Zdrava dijeta u trudnoći se takođe sme sprovoditi, ali samo ukoliko za to postoji potreba i isključivo pod stručnim nadzorom vašeg lekara i nutricioniste.
Zaključci nutricionista: svakodnevno konzumiranje bar jednog obroka koji u sebi sadrži zdrave žitarice, doprinosi smanjenju ukupnih masnoća u krvi. Ove nepoželjne masnoće se najčešće nakupljaju oko našeg struka, a ukoliko bi takve zdrave obroke konzumirali češće u toku jednog dana, doprineli bi boljem zdravlju u celosti. Zdrava dijeta 7 dana je upravo to, ukoliko se budete pridržavali jelovnika u narednoj nedelji možete izgubiti čak četiri i po kilograma.




PARADAJZ DIJETA SKIDA 3,5 KILOGRAMA ZA 5 DANA 

Paradajz dijeta 5 dana je idealna za ovo doba godine i svakako će vam pomoći da eliminišete višak kilograma ali i da se očistite od nagomilanih štetnih toksina. Brza dijeta sa paradajzom će vam skinuti čak i do 3,5 kg za pomenutih pet dana.U ovom članku daćemo vam najvažnije smernice kako se sprovodi ova brza dijeta za mršavljenje u praksi..>>OPSIRNIJE